Vardagsmat – recept som underlättar i vardagen

Det finns massor av god mat, även för de med extra känsliga magar. Många upplever också att vardagslivet blir bättra när man följer några enkla råd. Måltider på fasta tider samt lugn och ro runt matbordet är exempel på goda vanor.

Den mest välkända dieten med målet att systematisera vad som är trygg mat även för de med extra känsliga magar, eller som fått diagnosen IBS, kallas låg-FODMAP. Benämningen FODMAP är en förkortning av Fermenterbara Oligo-, Di-, Monosackarider och Polyoler (sockeralkoholer).

FODMAP handlar alltså om olika typer av kolhydrater som vissa magar har svårt att bryta ner. När de inte bryts ner ordentligt fortsätter de vidare till tjocktarmen, där tarmbakterierna får kolhydraterna att börja jäsa. Jäsningen gör att gas bildas, vilket gör att magen kan kännas uppblåst och göra ont. De drar också till sig extra mycket vatten in i tarmen, vilket påverkar vätskebalansen och avföringen. Att följa en låg-FODMAP-diet kan hjälpa dem som lider av t.ex. förstoppning eller diarré, gaser och magsmärtor.

En diet som innebär att du ska utesluta eller minska ner på en rad olika matvaror gör det samtidigt mer utmanande att få i sig alla näringsämnen. Ett gott råd är därför att ta kontakt med en dietist där man bor eller online, för att få hjälp att utforma en varierad och näringsrik kost.

Här hittar du goda och inspirerande recept

En stor samling FODMAP-vänliga recept hittar du hos BellyBalance.se

Även hos Johanssons kök hittar du en stor samling låg-FODMAP-recept.